Ohjelmointi ammattina ja urana

Suomi tunnetaan maailmalla laadukkaasta koulujärjestelmästään, mutta ehkä vielä paremmin maa on saanut huomiota teknologian ja erityisesti pelisuunnittelun saralla. Vaikka matkapuhelinjätin valtakausi markkinoilla onkin ehkä lopuillaan, pelien suunnitteluun keskittyvät yritykset jatkavat voittokulkuaan ja tahkoavat rahaa vuosi toisensa jälkeen. Tässä artikkelissa kerromme ohjelmoinnista ammattina sekä siitä, miten ohjelmoinnin pariin voi hakeutua.

Missä ohjelmoija työskentelee?

Ohjelmistosuunnittelijat ja ohjelmoijat voivat työskennellä monenlaisissa ohjelmistotuotantoon liittyvissä tehtävissä joko tietotekniikan palvelutuotantoon keskittyneissä yrityksissä tai vaihtoehtoisesti muilla toimialoilla. Työssään he suunnittelevat, kehittävät ja toteuttavat joko aivan uudenlaisia ohjelmistotuotteita tai parantelevat jo nykyään käytössä olevia ohjelmistoja. Usein työhön kuuluu myös kouluttamista ja asiakaspalvelua. Keskeisiä ominaisuuksia alan ammateissa ovat esimerkiksi ongelmanratkaisutaidot, vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot sekä asiakasosaaminen.

Ohjelmoijille on paljon työtä, vaikka kaikkia avoinna olevia työpaikkoja ei työnhakusivustoilta löydykään. Monet alan yritykset etsivätkin jatkuvasti uusia osaajia ja rekrytoivat uutta työvoimaa suoraan oppilaitoksista. Ohjelmiontityötä on aina enemmän kuin osaajia, joten hyppää alalle rohkeasti, vaikka sinulla ei olisikaan aiempaa kokemusta ohjelmoinnista.

Missä ohjelmointia voi opiskella?

Ohjelmointi ja tietotekniikka ovat dynaamisia, jatkuvassa liikkeessä olevia aloja, joilla ammattilaisten tarve on suuri. Työntekijöiden tarve kasvaa tulevaisuudessa, sillä teknologian rooli kaikkien organisaatioiden toiminnassa on tulevaisuudessa nykyistä suurempi. Tietekniikan alan ammattinimikkeitä ovat esimerkiksi järjestelmäasiantuntija, ohjelmoija, sisällöntuottaja ja tekninen suunnittelija. Myös alan opettajien tarve kasvaa jatkuvasti. Jos haluat kouluttautua alalla, ei sinun tarvitse rajoittua ohjelmointiin, vaan voit kouluttaa itsesi monipuoliseksi IT-alan ammattilaiseksi ja hakeutua tehtävään, jossa voit hyödyntää osaamistasi mahdollisimman laaja-alaisesti. Voit myös aina päivittää osaamistasi ja päästä siten urallasi eteenpäin.

Alan opintoja voi suorittaa sekä toisella asteella että korkeakouluissa. Ammatillisessa koulutuksessa voi suorittaa tieto- ja viestintätekniikan tutkinnon, joka oikeuttaa datanomin tutkintonimikkeen käyttöön. Ammattitutkinnon tai lukion jälkeen voit hakeutua ammattikorkeakouluun, jossa voi suorittaa tietojenkäsittelyn tradenomin tai tietotekniikan insinöörin tutkinnon. Yliopistoissa voit opiskella tietojenkäsittelytiedettä, tietotekniikkaa ja monia muita IT-alaan liittyviä opintoja ja suorittaa maisterin tai diplomi-insinöörin tutkinnon. Voit siis päätyä ohjelmoinnin työtehtäviin hyvin monenlaisia polkuja pitkin. Valitse niistä itsellesi sopivin ja aloita opinnot jo ensi syksynä.