Ohjelmoinnin mahdollisuudet

Ohjelmointi on arvokas taito, jonka merkitys vain kasvaa tulevaisuudessa. Taidon merkitys on tiedostettu myös kouluissa, ja se on otettu osaksi uutta opetussuunnitelmaa. Tässä artikkelissa kerromme ohjelmoinnin mahdollisuuksista sekä siitä, miten harrastuksessa pääsee helposti alkuun.

Mitä ohjelmointi on?

Ohjelmoinnin tavoitteena on luoda tarkka toimintaohje, jonka avulla tietokone suorittaa jonkin tietyn asian. Tätä toimintaohjetta kutsutaan algoritmiksi, ja se laaditaan jollakin tietokoneen ymmärtämistä kielistä. Näitä kieliä kutsutaan ohjelmointikieliksi.

Tietokone noudattaa saamiaan ohjeita täsmällisesti ja tarkasti, joten myös ohjelmointi edellyttää huolellisuutta ja tarkkuutta. Pienikin virhe ohjelmoinnissa saattaa johtaa siihen, että tietokone toimii odottamattomalla tavalla eikä haluttua lopputulosta saavuteta. Kun ohjelma on laadittu oikein, tietokone suorittaa sen virheettömästi ja yleensä myös erittäin nopeasti.

Miksi ohjelmointia kannattaa opiskella?

Ohjelmointi on nykypäivän ja ennen kaikkea tulevaisuuden taito, sillä ohjelmoinnin osuus koko yhteiskunnan toiminnassa kasvaa vuosi vuodelta. Yhä suurempi osa asioista hoidetaan verkossa, joten ohjelmien toimivuudella ja luotettavuudella on keskeinen rooli lähes kaikissa arkielämämme toiminnoissa. Tiesitkö esimerkiksi sen, että pesukoneet eivät toimi eivätkä junat liiku raiteillaan ilman toimivia ohjelmistoja?

Ohjelmointi ei ole helppoa, ja sen perusteellinen oppiminen vaatii paljon aikaa. Älä siis oleta, että oppisit ohjelmointivelhoksi yhden viikonlopun aikana. Hyväksy se, että hyväksi ohjemoijaksi kehittyminen vie aikaa, jopa vuosia. Tämänkin taidon oppii parhaiten käytännössä harjoittelemalla. Aloita pienistä, yksinkertaisista ohjelmista ja siirry vähitellen vaativimpiin ohjelmiin.

Miten ohjelmointiharrastus kannattaa aloittaa?

Moni aloittelija kokee ohjelmoinnin aloittamisen vaikeaksi, sillä erilaisia ohjelmointikieliä on monia. Jokainen ohjelmointia jo harrastava haluaisi varmasti suositella aloituskieleksi omaa suosikkiaan, mutta omaa harkintaakin kannattaa käyttää. Ohjelmointikielen valinta ei ole vakava valinta, sillä voit aina myöhemmin tutustua toiseen kieleen ja lisätä taitojasi. Kun osaat yhden ohjelmointikielen kunnolla, on seuraavan oppiminen helppoa.

Voit kokeilla ensimmäiseksi ohjelmointikieleksesi esimerkiksi Pythonia, PHP:tä tai Javaa. Näistä erityisesti Python ja Java ovat yleiskäyttöisiä ohjelmointikieliä, jotka soveltuvat hyvin yksinkertaisten ohjelmien suunnitteluun ja toteutukseen. Jos nettisivujen tekeminen kiinnostaa sinua, kannattaa kieleksi valita PHP. Nettti on pullollaan ohjelmointioppaita aloittelijoille. Tutustu niihin ja sukella ohjelmoinnin ihmeelliseen maailmaan!